În contextul perioadei în care ne aflăm, consider de interes major o scurtă informare privind Delegarea Autorității Părintești, instituție juridică aplicabilă copiilor ai căror părinți/părinte sunt plecați la muncă în străinătate.
Delegarea autorității părintești este procedura prin care părintele care exercită singur autoritatea părintească sau la care a locuit copilul are obligația de a notifica Serviciul public de asistență socială din cadrul Primăriei unde locuiește, cu privire fie la faptul că, intenționează să plece la muncă în străinătate sau că este deja plecat în străinătate, iar minorul urmează să rămână ( sau se află deja ) în grija unei rude sau a unui prieten de familie, majore, față de care minorul are o relație de atașament.
Prevederile legale regăsite la art 104-109 din Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, sunt aplicabile în următoarele situații:
- Ambilor părinţi plecați la muncă în străinătate;
- A părintelui care exercită exclusiv autoritatea părintească – conform hotărârii de divorț, fie în cazul famililor monoparentale, sau a altor situații în care a fost dispusă o astfel de măsură;
- Ori a părintelui la care locuieşte copilul.
* Aceste dispoziții se aplică în egală măsură, atât în cazul copiilor ai căror părinți și-au oficializat relația printr-o căsătorie, cât și a celor ai căror părinți au o relație de concubinaj. În acest din urmă caz, dacă tatăl este recunoscut pe Certificatul de naștere a minorului, se prezumă că exercitarea autorității părintești se exercită în comun, în lipsa unei Hotârâri judecătorești modificatoare.
Ulterior înregistrării acestei notificări , va fi efectuată o anchetă psihosocială la domiciliul persoanei căreia dorește să i se acorde delegarea autorității părintești, anchetă ce va fi anexată cererii adresate judecătoriei de la domiciliul părintelui care formulează cererea.
Având în vedere că, scopul acestei proceduri este protejarea minorului și preîntâmpinarea riscurilor la care s-ar expune în lipsa unui reprezentant legal, prin Legea 191/2022 a fost completată instituția Delegării autorității părintești din Legea 272/2004, fiind introdusă posibilitatea ca instanța să analizeze cererea de delegare a autorității părintești atât la solicitarea părintelui cât și din oficiu, întrucât în practică s-a constatat faptul că, de cele mai multe ori părinții fac notificarea către Serviciul Public de Asistență Socială din cadrul primăriei de domiciliu, însă nu definitivează demersul, neînaintând cererea de investire a instanței.
Acordul persoanei căreia i se acordă delegarea autorității părintești se exprimă de aceasta personal, în fața instanței.
Instanţa hotărăşte, luând în considerare concluziile raportului de anchetă psihosocială şi ascultându-l pe copil, dacă a împlinit vârsta de 10 ani, conform art 264 Cod Civil.
În speranța că vom veni în sprijinul dumneavoastră, am redactat și anexat unui model de Notificare a Serviciului Public de Asistență Socială - Anexa 1, cât și a unui model de Cerere adresată Judecătoriei - Anexa 2, care sperăm să vă fie de folos.
1 Anexa 1
2 Anexa 2